luni, 10 august 2020

Zece lecții

1. Există  momente în care cazi şi rămâi la pământ asemeni unui bolnav ţintuit la pat aşteptând o mână de ajutor. S-ar putea să nu vină. Nu atunci, dar asta nu te obligă să să rămâi acolo unde ești și nici nu te obligă să te resemnezi în fața eșecului. Încearcă să te ridici, să crezi în tine şi în forţele proprii, să nu depinzi de nimeni și să cauți în interiorul tău puterea necesară de a te ridica și de a merge înainte, depășind teama, nesiguranța și întunericul din tine. 

2. Nu plânge că s-a terminat! Bucură-te că a fost! Nu plânge clipele ce s-au dus. Nu plânge după cei care au ales să plece din viața ta. Bucură-te pentru ceea ce ai învățat, pentru ceea ce ai trăit și revino la prezent. Nimic nu e veșnic. Prin urmare, nu putem cerși Eternitatea. Putem doar învăța să trăim la maximă intensitate clipele din prezent. 

3. Ia-o de la capăt de câte ori îţi cere inima și ori de câte ori te impune viața. Niciodată nu va fi uşor să pui punct şi s-o iai de la zero. Întotdeauna vei dori să faci din punct o virgulă care te-ar salva şi ţi-ar uşura povara sufletească. Însă nu vei face decât să prelungești o agonie zadarnică. Când viaţa cere luată de la capăt, nu ezita. Alungă tot ce e vechi, fă curat, caută să păstrezi doar ceea ce te îți este util, iar cioburile din trecut lasă-le acolo, căci acolo este locul lor

4. Ai răbdare cu tine și cu cei din jur! Nu te grăbi să tragi concluzii, să judeci sau să critici fără a cunoaște anumite detalii. Așteaptă și lasă ca lucrurile să decurgă de la sine. Este o adevărată artă să aștepți până la momentul potrivit. Uneori, așteptarea pune la îndoială valoare personală, testează limitele, capacitățile, forța interioară, dar oferă și mari lecții despre noi înșine și cei din jur. Așteptarea este pentru oamenii puternici. Pentru că ei știu că dincolo de întuneric se află lumină, iar pentru a ajunge la lumină e necesar să treci prin întuneric. Orice fluture care zboară la înălțimi amețitoare a fost, la început, o omidă care îi intimida pe toți... 


5. Dacă simți că nu te poți ridica, dacă ai impresia că orice încercare este zadarnică, iar tu ești complet neputincios în fața durerii care te îngenunchează, aşteaptă o clipă şi roagă-te la Dumnezeu. Caută speranţa prin rugăciune. Plângi cât îţi cere inima şi nu aduna în tine amărăciune, las-o să iasă la suprafață! Lasă toată durerea se reverse din suflet ca lava dintr-un vulcan. Plângi cât îți cere sufletul, dar mai apoi adună-te, şterge-ţi lacrimile, ridică-te şi mergi înainte. Doar înainte, fără a privi cu regret în trecut.

6. Noaptea – oricât de lungă ar fi, va trece. Literele  oricât ar rătăci, vor crea cuvinte. Oamenii   oricât ar plânge, vor reuși să zâmbească. Există un echilibru în Univers, ceea ce nu permite ca lucrurile să dureze la nesfârșit, nici cele bune și nici cele rele. De aceea nu-ți poți pierde speranța indiferent de ceea ce se întâmplă. Este responsabilitatea ta să ridici capul din pământ și să privești spre cer, pentru că stelele nu vor coborî niciodată pe pământ de dragul nostru. Lumina se află sus.

7. Sus e Dumnezeu, iar de la El vine și curajul, și puterea, și speranța. Gândul e cea mai mare forță. Gândirea pozitivă te poate salva. Totul ține de voință.  În loc să te plângi pentru că vine răul și greul, luptă pentru a evita răul și pentru a depăși greul. 

8. Dacă pierzi, nu înseamnă că n-ai meritat, ci doar nu-ți era predestinat. Nu aveai nevoie de un obiect sau de un om. Adesea te cerți cu Dumnezeu pentru că îți ia ceea ce ți se pare indispensabil și pentru că îți dă ceea ce nu îți este folositor. Adevărul e invers.

9. Când ți se pare prea întuneric în jur, aprinde lumânarea din suflet. 

10. Fii bun! Nu doar prin cuvinte, ci în primul rând - prin fapte. Nu trata bunătatea doar ca pe una dintre cele mai importante calități, ci și ca un fel de a fi. Cel mai frumos dintre toate! 

Marinela Lungu

10.08.2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu