luni, 6 ianuarie 2020

Ajunul Crăciunului

Ajunul Crăciunului sau...miros de Veșnicie.
Seara sfântă. Seara caldă. Seara de ajun. De cu zori e coadă la toate magazinele. E forfotă mare prin ogrăzi. Gospodinele sunt grăbite să se pregătească de sfânta sărbătoare - Nașterea Domnului. Casele sunt luminate. Străzile - împodobite. E plin de culoare în jur. E plin de lumină. A sărbători înseamnă a-ți deschide ușa casei și poarta sufletului pentru a primi lumină. 
Gospodarii trebăluiesc pe afară. Ogrăzile să strălucească de curățenie până la apus. E un fel de miros de Veșnicie în aer. E un sentiment divin. E semn de sărbătoare. Deasupra caselor se ridică în văzduh fumul. Ce pasăre frumoasă se înalță către Dumnezeu! Iar Moșul surâde dintr-un colț cu ochii de culoarea luminii.



Mici sau mari, bogați sau săraci, voioși sau mai triști, cu toții așteaptă dimineața de Crăciun. La toți e sărbătoare. În sufletul fiecăruia arde lumina speranței, a nerăbdării, a bucuriei. Fiecare casă păstrează într-un colț, pe un pervaz, câțiva bani agonisiți pentru a-și bucura colindătorii care le vor păși pragul. Fiecare gospodină pregătește niște covrigi, niște bomboane sau prăjituri pentru a-i îndulci. Și-n orice casă, mai mic sau mai mare, un brad frumos împodobit strălucește și bucură inimile celor care îl privesc. Voinic, luminează și zâmbește copiilor mari și mici.

Seară dalbă. Sfântă seară de Ajun! Miros de bucate alese, lumini, amintiri și nerăbdare. Cât suflet curat poartă o sărbătoare! Cât miracol înglobează un cuvânt - Crăciun. E ziua când s-a născut Iisus. 


Grăbiți să-și termine treburile casei, zgribuliți pe drumuri, dorind să ajungă mai repede acasă, nerăbdători să sosească Moș Crăciun, bucuroși de revederi, entuziasmați de zăpadă, oamenii nu mai au vârstă în Ajun de Crăciun. Oamenii nu mai sunt mari, nici mici. Nu sunt bogați, și nici săraci. Nu sunt nici triști sau mult mai fericiți. Sunt doar oameni. Sunt doar suflete. Sunt doar creștini în așteptarea Nașterii Domnului Iisus.

Păstrați spiritul sărbătorii în suflete! Păstrați bucuria autentică în inimi! Păstrați nerăbdarea copiilor și bucuria lor sinceră! Păstrați amintirile calde! Păstrați sentimentul de liniște, de împăcare, de împlinire! 
Nu uitați: sărbătoarea ne-o facem noi! Sărbătoarea e în noi! Sărbătoarea e în suflet!
Seară de Ajun cu miros de Veșnicie!
Crăciun binecuvântat!


E Ajunul Crăciunului și în casa mea.

Marinela Lungu
06.01.2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu