sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Libertatea


Libertatea. Un singur cuvânt și atâtea înțelesuri... Pentru fiecare om, libertatea are o semnificație diferită. Unii o așteaptă cu nerăbdare, alții o reneagă. Unii o visează, alții o detestă. Unii o așteaptă, alții își doresc să scape de ea cu orice preț. Cu adevărat, libertatea e doar o noțiune până când îi dăm noi sensul dorit. 

Pentru unii, a fi liber înseamnă a face tot ce-ți dorești. Pentru alții – tot ce n-ai putut să faci când depindeai de cineva. Pentru unii înseamnă să nu ai limite, pentru alții – să-ți creezi propriile limite și principii de viață. Pentru unii înseamnă să fie independenți, solitari, să nu-i întrerupă nimeni, să nu le ceară nimeni socoteala, iar pentru alții înseamnă să-și asume independența și să obțină ceva util din ea. 

Indiferent de dimensiunile pe care le capătă acest cuvânt, libertatea nu înseamnă să faci ce vrei, când vrei, fără să ții cont de niște reguli, de niște valori sau norme morale. Uneori, libertatea poate deveni o povară. Atunci când devine soră cu singurătatea, când se împletește cu dorul și când pur și simplu devine total nefolositoare. Libertatea nu ne poate ferici, dacă nu-i oferim sensul potrivit existenței noastre. Putem fi liberi, zburdalnici, lipsiți de griji, însă toate până la o vreme. Pentru că mai târziu, toată dorința noastră de libertate va căpăta un gust amar care se va transforma în nefericire. 

Poți fi liber. Poți fi independent. Dar nimic din toate acestea nu-ți va garanta fericirea la care visezi. Pentru că nu singurătatea ne fericirește, ci compania celor pe care-i iubim si care ne iubesc. 

La ce bun să fim liberi, dacă nu avem încotro să plecăm, nu ne așteaptă nimeni și la rândul nostru, nu așteptăm pe nimeni? 

Alege libertatea, însă nu cea egoistă, căci egoismul nu naște fericire...

Marinela Lungu
19.01.2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu