sâmbătă, 26 mai 2018

Suferința e drumul către fericire


Haina fericirii este țesută din suferință. Așa cum rugăciunea este drumul către mântuire, suferința este drumul către fericire. Omului îi este sortit să sufere pentru a învăța să se bucure, să piardă pentru a învăța să prețuiască, să cadă pentru a învăța să se ridice. Tot ceea ce îi strivește sufletul îl va ajuta să și-l reconstituie, însă de data aceasta – mai puternic. 

Învingător este cel care a fost cândva învins, dar nu s-a declarat înfrânt, ci a căutat să se ridice și să-și continuie drumul în viață. Suferința nu e întotdeauna o pedeapsă. Ea poate fi o încercare prin care te poți vindeca, dacă știi să o depășești cu demnitate. 

De prea multe ori, oamenii se lasă înfrânți fără a încerca măcar să învingă. Se închid în sine, pun lăcăți mari la suflete, se izolează, se transformă într-o închisoare a tăcerii, însingurării și suferinței. Se cred învinși. Se cred uitați. Se cred inutili. Dar uită... Uită că omul nu poate fi ajutat, dacă nu se lasă ajutat, iar suferința lor implică un anumit egoism prin care nu permit nimănui să se apropie de ei. 

Viața e plină de încercări, iar cei care se dau bătuți la primul obstacol și se autocondamnă la suferință nu fac altceva decât să-și transforme propria existență într-un chin și devin lași, refuzând să lupte cu ei înșiși, pentru că cea mai grea luptă o duci cu tine însuți, nu cu lumea din jur. 

Abia atunci când vei reuși să-ți înăbuși teama, să te autodepășești, să înveți să-ți stăpânești furia, ura nefondată, când vei învăța să privești lumea cu alți ochi, când vei realiza că nu totul are o nuanță gri, că nu toți sunt împotriva ta, că nu s-a abătut asupra ta toată suferința lumii și că nimeni nu e vinovat dacă astăzi nu ți-a mers – vei putea fi fericit, vei putea realiza că viața este frumoasă, vei putea realiza că ai șanse către afirmare, către bucurie, către dragoste!

Atunci când suferi, încearcă să nu-ți colorezi sufletul în nuanțele suferinței, ci să îmbraci veșmintele speranței și să te îndrepți către vindecare, regăsire și fericire. Abia atunci vei realiza că suferința e drumul către fericire.

Marinela Lungu
26.05.2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu