luni, 23 martie 2015

Reguli de suflet

- Să nu râzi de oamenii care îți declară iubire, dar nici să nu-i amăgeşti că nutreşti aceleaşi sentimente pentru ei, dacă nu simți asta.
- Să nu batjocoreşti pe nimeni şi nici să nu-l crezi inferior ţie. Tu nu-i cunoşti durerile, experiențele de viață și nici capacitățile.
- Să nu judeci nici chiar dacă ţi se pare că ai motive, căci nu ai acest drept.
- Să nu te amuzi pe baza sentimentelor celor din jurul tău şi nici să nu-i răneşti. Tu nu ştii cât de greu le-a fost, câte-au îndurat şi cât de mult tânjesc după o vorbă bună ce poate veni chiar din partea ta.
- Să nu visezi prea mult la comori îndepărtate, nu pentru că nu le-ai putea dobândi, ci pentru că în aşa mod nu vei preţui ceea ce ai sub ochii tăi.
- Să nu renunţi la visele tale, la ceea ce te împlineşte ,la ceea ce te reprezintă, căci în aşa mod dai cu piciorul în fericire şi nu vei putea învinovăţi pe nimeni mai târziu.
- Să nu te opreşti din lupta ta, căci există oameni care se bucură de eşecul tău, dar tototdată există oameni care plâng pentru c-ai pierdut, suferit sau renunţat.
- Să nu iubeşti cu jumătate de inimă, să nu admiri cu jumătate de ochi, să nu rosteşti vorbe calde cu jumătate de gură, căci iubirea, frumuseţea şi blândeţea merită tot întregul, nu jumătăţi de măsură. Poţi diminua în schimb, ura, ranchiuna, slăbiciunea, orgoliul, furia sau laşitatea.
- Să nu crezi doar în ceea ce-ţi spune lumea, ci şi în ceea ce îţi spune sufletul tău.
- Să nu atribui etichete oamenilor în dependenţă de ceea ce se vorbeşte în târg, căci nici pe tine nu te reprezintă vorbele din jur.
- Să nu priveşti doar partea negativă a oamenilor, pentru că fiecare dintre noi are atât calităţi, cât şi defecte.
- Să nu te îndepărtezi de principiile tale, de valorile tale, de idealurile tale doar pentru că unii oameni nu ţi le acceptă. Cei ce nu te acceptă aşa cum eşti, nu te vor accepta în niciun alt mod.
- Să nu plângi pentru toate nimicurile, dar să te bucuri pentru orice mărunţiş.
- Să nu laşi oamenii la greu, dacă ştii că-i poţi ajuta cu ceva.
- Să nu faci subiecte de discuţie din povestea de viaţă a unui om, căci el a avut încredere în tine când ţi s-a destăinuit şi ţi-a oferit totodată o responsabilitate colosală.
- Să nu te răzbuni şi să nu urăşti pe nimeni. Nu se merită să-ţi încarci sufletul cu negativism. E în defavoarea ta.
- Să nu uiţi să te rogi, la fel cum nu uiţi să respiri!
Marinela Lungu
23.03.2016 


Un comentariu: