luni, 12 octombrie 2020

Riscul...


"...Râzând,
Rişti să pari nebun.
Plângând,
Rişti să pari sentimental.
Întinzând o mână cuiva,
Rişti să te implici...  "               

(Rudyard Kipling - Riști?)   

Riscăm clipă de clipă. Fie că râdem, riscăm să fim priviți sceptic. Fie că plângem, riscăm să nu fim înțeleși. Fie că iubim, riscăm să fim dezamăgiți. Fie că suntem prea buni, riscăm să se profite de bunătatea noastră. Și-atunci, ne întrebăm, cum ar trebui realmente să procedăm? Cum ar trebui să fim?

Să renunțăm la bunătate din teamă sau lașitate? Să renunțăm la iubire din teama de a nu fi dezamăgiți? Să renunțăm la micile bucurii din teama de a nu fi înțeleși? Să renunțăm la bun simț din teama de a nu fi respinși?

Lumea se va da cu părerea indiferent de acțiunile pe care le vom interprinde. Fie că vom plânge sau vom râde, fie că vom iubi sau vom alege singurătatea, fie că vom ajuta sau vom întoarce spatele – riscul de a fi judecat este același.

Însă un om care își are propriul sistem de valori bine format, un om care este statornic în sentimente și decizii, care își are propriul traseu definit și nu se lasă influențat de cei care, mai mult sau mai puțin, îl denigrează și îl văd într-o altă umbră, nu se va lăsa intimidat.

Va fi, cu siguranță, desconsiderat, marginalizat, privit cu scepticism, adesea într-un mod denigrator. Pentru că e altfel, pentru că sistemul de valori diferă, pentru că nu se supune mediocrității, pentru că refuză să se oprească într-un mediu nociv pentru sufletul său și aspiră la mai mult. Nu urăște, nu se răzbună, nu agreează prostia, mișelia. Își știe locul, își păstrează cumsecădenia, bunul simț, disciplina, omenia, răbdarea, credința chiar și atunci când, pe la spate, alții încearcă să-l înjunghieze. Ar putea să îi întoarcă aceeași atitudine celui care l-a rănit. Ar putea să se comporte și mai rău. Ar putea să renunțe la cumpătare, la cumințenie, la bun simț și să-i întoarcă răul în aceeași măsură sau chiar mai mult. Dar n-o va face… Pentru că valorile și liniștea lui sufletească sunt mai importante. Pentru că, dacă răspunzi răului cu rău, nu faci decât să multiplici răul în lume, nicidecum să-l diminuezi. Riști să devii asemeni celui care te-a rănit și te-a ponegrit. Riști să-ți pierzi bunul simț. Și probabil aici se află scânteia: omul cu sufletul plin de lumină nu poate coborî la nivelul celui care e plin de întunecime. Nu poate degrada într-o asemenea măsură. Nu poate să-și schimbe valorile prin care respiră întreaga făptură pentru o răzbunare care, în fond, nu aduce decât obscuritate în viața și sufletul său.

Omul care știe cine e, ce poartă în suflet și își respectă sistmul de valori, nu este interesat să se schimbe doar pentru a fi acceptat de cei care îl desconsideră. Deși e o lume în care valorile sunt inversate, iar oamenii sunt, adesea, limitați. Totuși, învinge doar cel care se ridică la suprafață prin cultură, inteligență, cumpătare, bun simț și iertare…

 Marinela Lungu

12.10.2020

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu