joi, 3 martie 2016

Oglinda cuvintelor

Nu poți judeca un om fără a cunoaște circumstantețe în care a evoluat. Nu-ți poți permite să te dai cu părerea despre el știind doar ceea ce ți s-a spus sau ceea ce ai auzit. Uneori, nici măcar convingerile pe care ni le creăm în timp nu sunt adevărate și suficiente...

Viața schimbă oamenii. În urma unor experiențe ei devin total diferiți de ceea ce au fost. Există lovituri atît de puternice încît fărămițează sufletul, iar atunci ei sunt nevoiți să și-l asambleze din nou. În urma unor întîmplări nefericite ei pot deveni mai reci, mai duri, mai cruzi, mai indiferenți sau mai sensibili, mai puternici sau mai slabi.

Un om care este supus criticii  (fără a fi una constructivă), el va deveni exact așa cum i se spune zi de zi. Va deveni altul. Dacă unui om i se va repeta zilnic că e rău, josnic, mîrșav, netrebnic, urît, rău (fără a fi ajutat să devină mai bun), el așa și va deveni cu timpul, pentru că cuvintele ce le adresăm oamenilor devin o oglindă pentru ei. Iar noi, oferindu-le această oglindă îi obligăm să se privească obiectiv în ea.

Omul devine așa cum i se spune. După modul în care este tratat, îi va trata pe alții. După modul în care i se vorbește va vorbi și el. După modul în care este privit, va privi și el. Tot ceea ce i se oferă îl va forma ca om, iar mai apoi să ofere la rîndul său același lucru. Exact ca-ntr-o oglindă. Vezi același lucru din ambele părți.

Aveți grijă de oglindă oferiți oamenilor din jurul vostru, pentru că un singur ciob din ea ar putea distruge un vis, o speranță, un talent...Darămite o întreagă oglindă? Ar putea distruge în totalitate omul...

Marinela Lungu
03.03.2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu